AgentXPQ – Tekenfilmpjes over het leven

Is er niks op tv, of zit je huisgenoot Lingo te kijken? Gelukkig is er altijd nog YouTube. Wij laten je zien dat hier heel wat meer te ontdekken valt dan je denkt.

Deze week: AgentXPQ

Zo tegen het einde van het jaar denken we weer eens wat vaker na over het leven. YouTuber Levni Yilmaz, alias AgentXPQ, is hier een echte meester in. Zijn serie ‘Tales of Mere Existence’ wordt dan ook met de dag populairder.

In het begin is het misschien even wennen, maar uiteindelijk is het moeilijk om niet verslaafd te raken aan de herkenbare filmpjes. Hierin vertelt Yilmaz met zijn lage, monotone stem over zijn ervaringen met bijvoorbeeld vrouwen, de middelbare school of films. Daarbij zie je cartoons verschijnen die het verhaal ondersteunen. Hij tekent deze met een stift op de achterkant van het papier, waardoor zijn hand niet in de weg zit voor de kijker.

De van oorsprong Turkse filmmaker schuwt persoonlijke verhalen niet, en dat is precies wat zijn kunstwerkjes zo interessant maakt. Zo geeft hij toe dat hij zich altijd maar ongemakkelijk voelt op feestjes, dat hij altijd heeft geprobeerd een hipster te zijn maar daar nooit echt in is geslaagd, en dat hij op zijn 49e waarschijnlijk nog steeds niet weet wat hij wil met zijn leven. Altijd grappig om te zien dat het niet uitmaakt waar het filmpje over gaat, de comments worden altijd overspoeld door reacties van mensen die zich ontzettend verbonden met Yilmaz voelen.

De bijna hypnotiserende filmpjes zijn pessimistisch, duister en cynisch, maar vooral gewoon heel vermakelijk. Yilmaz denkt diep na over de kleinste dingen, waardoor hij vaak tot verrassende inzichten en vragen komt. ‘Zijn die stoere, eenzame cowboys in films zo geworden omdat ze gepest werden in de brugklas?’ en ‘YouTube is een mooie manier voor de gewone man om zich te uiten, maar uiteindelijk krijg je toch de meeste views als je gewoon tieten laat zien.’ Het zijn slechts voorbeelden uit zijn oneindige hersenspinsels. Dus, mocht je eens in een diepzinnige bui zijn, dan is er altijd wel een ‘Tale of Mere Existence’ die bij je past.

Tags:, , , , , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: